Alergie na lepek u psa

Alergie na lepek u psa

Domácí mazlíčci jsou součástí naší rodiny. Rádi jim poskytujeme lásku, péči a samozřejmě kvalitní stravu. Nicméně, stejně jako my, i naši čtyřnozí přátelé mohou trpět různými alergiemi. A jednou z nich je alergie na lepek.

Alergie na lepek u psa se stává stále častějším poznatkem mezi majiteli psů, a to hlavně v důsledku stoupajícího výskytu celiakie a bezlepkové diety u lidí. Pokusme se tedy pochopit, co to znamená pro naše psy.

Co je to lepek a proč může způsobovat alergii?

Lepek je bílkovina, která se vyskytuje v určitých typech obilí, jako je pšenice, ječmen a žito. U některých psů může lepek vyvolat alergickou reakci, která může být nebezpečná a dokonce i život ohrožující.

Příznaky alergie na lepek u psů

Pokud váš pes trpí alergií na lepek, můžete si všimnout několika příznaků. Ty se mohou lišit v závislosti na závažnosti alergie zahrnují:

1. Zažívací problémy: zvracení, průjem, nadýmání
2. Záněty kůže: svědění, zarudnutí, vypadávání srsti
3. Úbytek na váze či změna chování

Jak na testování alergie na lepek

Pokud si všimnete některého z výše uvedených příznaků, měli byste navštívit veterináře. Veterinář může provedením krevních testů určit, zda má váš pes alergii na lepek. V některých případech může být nutné provést dietetickou eliminaci, kdy se lepek z jídelníčku postupně vyřazuje, aby se zjistilo, zda příznaky ustoupí.

Jak se léčí alergie na lepek?

Jestliže se ukáže, že váš pes trpí alergií na lepek, nejlepším řešením je přejít na bezlepkovou stravu. Na trhu je mnoho kvalitních bezlepkových krmiv pro psy, které obsahují všechny potřebné živiny. Je důležité pochopit, že pes by měl dostávat kompletní a vyváženou stravu, i když je bezlepková.

Na závěr by bylo dobré zdůraznit zdůraznit, že pokud máte podezření, že váš pes může trpět alergií na lepek, je nezbytné rychle jednat a konzultovat to s odborníkem. Ať už se jedná o jakoukoli alergii, je důležité ji správně identifikovat a léčit, aby váš pes mohl žít šťastný a zdravý život.
Back to blog