Bývají kočky smutné?

Bohužel i kočky může postihnout smutek. Poznáte kdy a zda je zrovna vaše kočka smutná? Níže si rozepíšeme několik signálů, kdy můžete zaznamenat, že vaši kočičku něco trápí….

  1. Náhlá změna povahy – ze společenské, energické a hlučné kočky je najednou tichá duše, která se vyhýbá majiteli a jen polehává v ústraní
  2. Méně komunikuje s okolím – nereaguje na podněty majitele, anebo dalších kočičích parťáků, anebo je naopak útočná
  3. Nemňouká ve smyslu požadavku pozornosti ze strany člověka nebo ostatních zvířat v domácnosti
  4. Častěji syčí, nemůžete se jí ani dotknout
  5. Nestará se o sebe – neprovádí svou pravidelnou hygienu, očistu těla
  6. Nemá zájem o potravu
  7. Pořád spí

Všechny výše uvedené příznaky mohou znamenat jak kočičí smutek, či dokonce depresi, ale také může jít o první symptomy fyzického onemocnění – vážného zdravotního problému a bolesti s ním spjatého. Je tak nutné neodkladně navštívit veterináře. Pokud ten po celkové prohlídce zvířete vyloučí fyzickou chorobu, je nutné se zaměřit na psychické blaho zvířete. Tedy na příčiny, které zvíře uvedly do psychické újmy. Může jít o ztrátu někoho v rodině, anebo naopak o příchod nového člena do domácnosti a těžké sžití s ním, rivalita mezi zvířaty, stěhování, méně pozornosti ze strany majitele apod. Kočka je velmi emocionální zvíře, které ztrátu svého společníka prožívá s velkým zármutkem a může upadnout do deprese stejně snadno jako člověk. Tento problém můžete vyřešit novým kočičím společníkem, avšak nespěchejte, můžete totiž své kočce přivodit ještě více stresu. Ač se vám to nemusí zdát, také své majitele milují kočky horlivě a jeho případnou ztrátu těžko překonávají. Kór pak to, že často bezprostředně poté končí jako nechtěné v útulku.

Pokud jde o smutek a apatii fyzického přičinění, nejčastěji jde o různé úrazy, které mohou být i banálnějšího charakteru. Například když kočka špatně při skoku dopadne. Pár dnů tak může vykazovat uzavřenost a nechuť ke hře. Avšak jedině veterinář může s jistotou prohlásit, že je úraz banální. Proto se při jakékoliv změně chování zvířete obraťte na lékaře.

K vážnějším onemocněním, které způsobují depresi u koček, patří:

  1. Tukové onemocnění jater
  2. Cukrovka
  3. Zubní choroby
  4. Felinní imunodeficientní virus (FIV)
  5. Kočičí leukémie
  6. Infekce dýchacích cest

Tyto choroby, vůbec jejich určení, je již nutné bezodkladně řešit s veterinářem.

 

Back to blog