Chov Servala: Úplný průvodce

Chov Servala: Úplný průvodce

Chov Servala: Úplný průvodce

 

Chov servala, exotického divokého kočkovitého tvora pocházejícího z Afriky, je velmi populární trend mezi nadšenci pro chov exotických mazlíčků. Nicméně to je očividně úkol, který nesmí být vzat na lehkou váhu. Servali jsou silní, energičtí dravci, kteří se liší od běžných domácích koček jak ve velikosti, tak v potřebě péče.

 

Fyzická charakteristika

 

Servali jsou středně velcí štíhlí dravci, kteří dorůstají od 60 cm do 95 cm na délku těla. Jejich váha se pohybuje mezi 9 a 18 kg, samičky bývají obecně menší než samci. Mají výrazně dlouhé končetiny, typické pro tuto kočku, které jim umožňují vyskakovat až na 3 metry pro kořist. Jejich srst je kratší a huňatá, často žlutohnědé barvy s černými skvrnami.

 

Potřeba prostoru

 

Servali vyžadují výrazně více prostoru než běžné domácí kočky. Označují si své teritorium a potřebují dostatek prostoru k pohybu a hraní. Pokud chováte servala doma, musíte mít k dispozici ohraděný prostor, kde si mohou běhat a skákat. Měli by mít také přístup k různým hračkám a struktůrám pro šplhání.

 

Potrava

 

Servali jsou masožravci, takže jejich dieta by měla být převážně na bázi masa. Měla by zahrnovat celé kousky masa, včetně kostí a vnitřností, které jim umožní získat potřebné živiny, a některé speciální krmivo pro divoké kočky.

 

Kde servaly legálně získat

 

Chov servalů je kontroverzní téma a v mnoha zemích je nelegální. Je také důležité poznamenat, že servali jsou dravé divoké zvíře a nejsou vhodné jako domácí mazlíčci pro každého.

 

Před tím, než se rozhodnete pro pořízení servala, se ujistěte, že jste vše pečlivě zvážili a máte dostatečné zdroje k péči o tato zvířata. Musíte také zjistit, zda ve vaší zemi nebo státě potřebujete pro chov servalů speciální povolení.

 

Nakonec byste měli servala získat pouze od renomovaných chovatelů, které se řídí příslušnými zákony a mají zdraví zvířete na prvním místě.

 

Servali jsou nádherná zvířata s jedinečnou energií a osobitým šarmem. Přestože jejich chov může být náročný, s příslušným zacházením a péčí můžete vytvořit domov, kde se bude tento divoký mazlíček cítit šťastný a zdravý.

 

Chování a socializace

 

Chování servala je více podobné volně žijící kočce než domácí. Jsou velmi aktivní, zejména v noci, kdy preferují lovit. Mnoho vlastníků servalů přiznává, že jsou to zvířata, která potřebují hodně pozornosti a fyzické aktivity. Pokud je nudíte nebo nevěnujete jim dostatek času, mohou se stát nepokojní ničitelé.

 

I když jsou servali známí tím, že jsou relativně přátelští vůči lidem, nejsou to mazlíčci, kteří by se hodili do rodiny s malými dětmi. Jejich divoká povaha a silné instinkty je činí nevhodnými pro rodiny s malými dětmi, ačkoli se mohou dobře snášet s většími dětmi, které respektují jejich prostor a nezávislost.

 

Nutnost profesionální péče

 

Servali jsou divoká zvířata a jejich zdraví vyžaduje specifickou a profesionální péči. I přes jejich adaptaci na domácí prostředí mohou mít specifické zdravotní problémy spojené s jejich druhem. Proto je důležité mít přístup k veterináři, který je seznámen s péčí o divoká a exotická zvířata.

 

Závěrem

 

Chov servala doma představuje jedinečné radosti i výzvy. Je důležité pochopit, že tato zvířata nejsou jen 'větší kočky'. Mají svou vlastní osobitost, potřebují speciální péči a dostatek pohybu, a především respekt k jejich divoké povaze. Pokud jste připraveni na závazek, který chov servalů představuje, můžete být odměněni jedinečným zážitkem těsného soužití s tímto fascinujícím tvorem. Ale pamatujte, že každý serval si zaslouží být chován s láskou, respektem a pochopením pro jeho přirozené potřeby a instinkty.

Back to blog