Chtějí se kočky mazlit?

Chtějí se kočky mazlit?

Kočky a mazlení – pro nezasvěcené je tohle spojení pravděpodobně velkou záhadou. Často slyšíme, jak jsou kočky samostatné a nezávislé zvíře, které s lidmi jen málo komunikuje a je zdánlivě velmi nespolečenské. Její chování je často považováno za tajemné a nepochopitelné, a když se kočka rozhodne přijít si pro pomazleníčko, je to považováno za vzácnou a ojedinělou událost. Takže to přináší otázku - chtějí se kočky opravdu mazlit?

Začněme tím, že to záleží na konkrétní kočce. Stejně jako lidé, i kočky jsou individuality, každá s vlastním zvláštním temperamentem a povahou. Jakoukoli generalizací bychom jim tedy činili křivdu. Nicméně existují určité tendence, které vám mohou dát nějakou představu o tom, zda se vaše kočka chce mazlit.

Základem je vědět, že kočky jsou velmi citlivá zvířata a mazlení je pro ně formou sociální interakce. Ve volné přírodě se kočky olizují navzájem jako projev důvěry a přátelství. Tento způsob interakce zůstává zachován i u koček domestikovaných. Dobře socializované a přátelské kočky se obecně rády mazlí a mají rády blízkost svých lidských přátel.

Avšak, jako vše v životě, ani mazlení s kočkou není nikdy zcela jednoduché. Kočky jsou velice citlivé na svou osobní zónu a mnoho z nich si mazlení užívá jen v případě, že je na něj připravena. Na rozdíl od psů, mnoho koček nemá rádo, když je nuceno k tomu, aby se mazlily. To neznamená, že kočky nemají rády mazlení, ale je důležité uznat jejich nezávislost a přání.

Závěrem bychom tedy měli uznat, že každá kočka je jedinečná a neměli bychom se pokoušet všechny přeškatulkovat do jedné kategorie. Pokud se kočce bude líbit mazlení, ukáže nám to, a pokud ne, také nám to dá najevo. Jak takové signály rozpoznat?

Pokud je kočka uvolněná a klidná, pravděpodobně si mazlení užívá. Může také zavřít oči a zjevně usnout. Ale pokud začne vykazovat známky podráždění, například vrčení, ztuhnutí těla nebo se pokusí uniknout, je čas dát mazlení přestávku.

I když to může být překvapení pro některé, ano, kočky se rády mazlí! Ale také si hledají svůj prostor a svou nezávislost. Pokud jim ji poskytneme a budeme respektovat jejich osobní prostor, budeme moci s kočkou sdílet mnoho krásných mazlivých chvil.
Back to blog