Jak uklidnit kočku během vánočních návštěv?

Jak uklidnit kočku během vánočních návštěv?

O Vánocích jsme všichni zvyklí na častější návštěvy, kdy se rodiny alespoň jednou ročně mezi sebou scházejí. Jaký stres to ale způsobuje kočce, která je třeba jinak celý rok zvyklá na klidnou domácnost bez cizích hlasů a pachů?

Stresující Vánoce pro paní domu, která během prosince zažívá shon a musí uklidit, napéct, nakoupit dárky a další nezbytnosti, přirozeně pocítí i kočka. Nespočet pachů ze strany chemikálií, kdy myjeme okna a podlahy, také nejsou zvířeti prospěšné. Třešinkou na dortu jsou pak pro kočku i návštěvy. Nejde ale jen o ty vánoční, připočítejme k tomu také následný Silvestr a párty, hlasitou hudbu, křik lidí a venku k tomu rachejtle. Stres, jakým si všechna zvířata každoročně o Silvestru prochází, se nedá ani popsat. I přesto je tato dětinská zábava stále tradičním projevem společnosti při vítání Nového roku. Bohužel – na zvířata zákon stále nehledí...

Zavírejte si zvířata už dva dny před Silvestrem doma!

Jedno z doporučení, jak zvíře vyhnout silvestrovskému stresu, je izolovat jej doma už několik dní před Silvestrem, kdy už průběžně někteří jedinci venku zkouší pálit petardy. To, co touto negramotnou zábavou mohou způsobit zvířeti a jeho sluchu, je evidentně třeba neustále omílat… Oproti lidskému výstupu během oslav vstupu do dalšího roku, jsou vánoční návštěvy malicherností, pokud jde o návštěvu na úrovni, bez zbytečného hluku. I tak ale vaše kočička může pociťovat určitý diskomfort a mít tendence se ukrývat.

Přečkat návštěvy tak zvířeti pomůžete za pomoci hraček s šantou kočičí či kozlíkem, což jsou naprosto bezpečné přírodní produkty. Tyto bylinky se nabízí také ve formě difuzérů do zásuvky, anebo je koupíte také jako extrakt ve spreji. Až v krajních mezích zvýšeného stresu zvířete, kdy už je jeho stav neúnosný, můžete použít také veterinářem doporučené tablety na uklidnění, ovšem pozor! – veškeré medikamenty rapidně postihují orgány kočky! Rozhodně kočce nemůžete podat „lidské léky“ z vaší lékárničky – pouze ty od veterináře, a i tyto se nedoporučuje podávat opakovaně! Vše řešte zavčasu – ještě před Vánoci a Silvestrem, a to výhradně se svým veterinářem, kterému důvěřujete!

Back to blog