Jak zařídit pas pro kočku?

Jak zařídit pas pro kočku?

Pokud plánujete cestovat se svou kočkou mimo hranice země, potřebujete pro ní tzv. pas pro domácí mazlíčky. Mnoho majitelů koček si může být nejistých, jak na to. S následujícími kroky to bude snadné.

1. Krok: Vyšetření od veterináře

První věcí, kterou musíte udělat, je objednat svou kočku na veterinární vyšetření. Bude očkována proti vzteklině a absolvuje také další kontroly, které jsou nutné pro získání pasu. Veterinář také provede mikročipování vaší kočky, pokud ještě mikročip nemá. Tento čip nese jedinečné ID, které je následně vloženo do pasu kočky.

2. Krok: Vyplnění formulářů a vyfocení kočky

Obrátíte se na svého veterináře, který vám poskytne potřebné formuláře pro získání pasu. Pas pro kočku je dokument, do kterého se zapisují všechny důležité informace o kočce a také o všech očkováních, které podstoupila. Formuláře pečlivě vyplňte a doneste je zpět k veterináři. Budete také potřebovat fotky vaší kočky, které budou vloženy do pasu. Ty by měly zobrazovat jasně viditelnou hlavu a ramena zvířete.

3. Krok: Získání pasu

Poté, co veterinář zkontroluje a potvrdí všechny informace, včetně mikročipu kočky, dostanete pas pro kočku. Doba, kdy obdržíte pas, se může lišit v závislosti na veterinární klinice, ale většinou to trvá jen několik dní.

Důležité je vědět, že pas pro kočku nemá žádnou platnost, pokud kočka není očkována proti vzteklině a není mikročipovaná. Také je potřeba pravidelně aktualizovat záznamy o očkování v pasu.

Pas pro kočky je v rámci Evropské unie harmonizovaný, což znamená, že má jednotný formát a je uznáván ve všech členských státech. Pro cesty mimo EU mohou platit další požadavky na očkování, proto je vždy dobré se před cestou informovat na konkrétních diplomatických zastoupeních.

Cestování se zvířaty může být stresující, jak pro vás, tak pro vaši kočku. Ale s připraveným pasem a vědomím, že vaše kočka je v bezpečí a zdravá, to může být lehčí.
Back to blog