Kočičí jazyk těla: Jak vaše kočka projevuje zlost?

Kočičí jazyk těla: Jak vaše kočka projevuje zlost?

Kočky jsou známé pro svou nezávislou povahu a neschopnost vyjadřovat své emoce tak explicitně, jak je tomu u psů. Ale pokud se díváte pozorně, můžete si všimnout, že i kočky mají svou paletu emocí. Jednou z nich je zlost. Je důležité rozpoznat, kdy je vaše kočka naštvaná, aby jste mohli s ní zacházet citlivě a předcházet potenciálním problémům.

Kočky projevují zlost různými způsoby. Některé jsou více přímé a některé submisivnější. Zde je několik způsobů, jak dávají kočky najevo svou zlost:

Změna v chování: Tento signál je mnohdy zjevný. Pokud je váš mazlíček obvykle laskavý a náklonný a najednou se chová nepřátelsky nebo nervózně, může to být znamení, že je naštvaný.

Vztyčený ohon: Ocas kočky je výrazným indikátorem její nálady. Pokud je ocásek vaší kočky vztyčený je to jasný signál, že je něco špatně.

Zorničky: Rozšířené zorničky jsou běžným projevem strachu nebo vzrušení, ale mohou také naznačovat zlost.

Vrčení nebo syčení: Toto je nejpřímější a nejzjevnější signál. Pokud vaše kočka syčí nebo vrčí, je to zřetelný indikátor, že je naštvaná nebo se cítí ohrožená.

Uši nakloněné dozadu: Pokud jsou uši vaší kočky nakloněné dozadu nebo na stranu, je to varování, že je znepokojená nebo naštvaná.

Napadení nebo pokousání: Pokud je kočka opravdu naštvaná, může dojít i k fyzickému útoku. Nejdříve to mohou být jen lehké škrábance nebo kousance, ale pokud nerozpoznáte varování, může se z toho stát útok.

Pokud si všimnete některých z těchto signálů, je důležité se správně zachovat. Nikdy byste neměli rozčilovat kočku ještě více. Namísto toho jí poskytněte prostor a čas na uklidnění. Pokud kočka vykazuje tyto příznaky neustále, je dobré ji zkontrolovat u veterináře, aby jste vyloučili jakýkoli zdravotní problém.

Znát tělesnou řeč své kočky je zásadní pro porozumění jejím náladám a potřebám, a také pro zabezpečení její pohody. Váš mazlíček je velmi citlivý a inteligentní tvor, který si zaslouží, abyste jeho signály nejen viděli, ale také jim porozuměli.
Back to blog