Mýty a pravda: Mají kočky alergii na mléko?

Mýty a pravda: Mají kočky alergii na mléko?

Oblíbená kreslená postava Tom, z Toma a Jerryho, nám mnohokrát umožnila vidět scénu, jak Tom si popíjí misku mléka. Tento obraz je tak hluboko zakořeněný v naší kultuře, že mnoho lidí automaticky předpokládá, že kočky jednoduše milují mléko. Ale je to opravdu tak?

Je všeobecně známo, že mléko a mléčné výrobky jsou pro nás, lidi, zdrojem vápníku a dalších esenciálních živin. Ale jak je to s našimi kočičími přáteli? Mají kočky alergii na mléko?

Než se ponoříme do hloubky této otázky, je důležité pochopit, co to znamená mít alergii. Alergie se obecně definuje jako přehnaná reakce imunitního systému na určité látky, které jsou pro většinu jedinců neškodné. Alergeny mohou zahrnovat vše od pylu a prachu až po jídlo. Ale co mléko? Mají kočky alergii na mléko?

Odpověď je komplikovaná. Kočky obecně netrpí alergií na mléko v pravém slova smyslu. Jinými slovy, jejich imunitní systém nereaguje na mléko jako na alergen. Nicméně, mnoho dospělých koček je intolerantních na laktózu, což znamená, že jejich těla nemají schopnost trávit laktózu, druh cukru, který se nachází v mléce.

Příznaky intolerance na laktózu u koček mohou zahrnovat průjem, nadýmání a bolest břicha, což může být zaměněno za alergii. Důvodem pro tuto nesnášenlivost je skutečnost, že většina koček po odstavení ztrácí schopnost trávit mléko, protože produkce enzymu, který rozkládá laktózu, poklesne.

Pokud máte tedy pocit, že vaše kočka trpí alergií na mléko, je pravděpodobnější, že jde o intoleranci na laktózu. I když mléko nepatří mezi nejvhodnější nápoje pro dospělé kočky, existují na trhu mléčné náhražky speciálně navržené pro kočky, které jsou bez laktózy a bohaté na výživné látky.

Pamatujte, že vždy je nejlepší diskutovat o výživě a stravě vaší kočky se zkušeným veterinářem. A i když obrázek kočky popíjející ze misky mléka může být roztomilý, je důležité mít na paměti jejich zdraví a pohodu a dávat jim to, co je pro ně nejlepší.
Back to blog