Náklady na pořízení psa

Náklady na pořízení psa

Pořízení psa je významným krokem a nejedná se pouze o zábavu. Je na místě si uvědomit, jaké s tím jsou spojené finanční náklady. Pokud plánujete přivítat do své domácnosti nového člena na čtyřech tlapkách, je dobré si nejprve vypočítat pořizovací náklady a náklady spojené s vlastněním psa.

Prvním nákladem, na který bychom se měli zaměřit, je cena samotného štěněte. Tato cena se odvíjí především od plemene a na plemenných papírech psa. Zatímco štěně bez papírů můžete sehnat třeba i zdarma, u čistokrevných plemen se ceny pohybují v řádech tisíců korun. Dále na více než tisíc dolarů mohou dosáhnout náklady na štěňata z prestižních chovatelských stanic.

Po nákladech na pořízení následují další náklady. První z nich je veterinární péče. Tu bychom měli rozdělit na jednorázové a průběžné náklady. Jednorázové náklady jsou spojené především se základními jako jsou očkováními a odčervením. Průběžné náklady se týkají pravidelných prohlídek, doplňkových očkování a možných jiných problému.

Další finančně náročnou položkou je strava. Náklady na krmivo závisí na kvalitě stravy a velikosti psa. Krmivo pro štěňata i pro dospělé psy se liší nejen chutí, ale také cenou. Nezapomeňte také na vitamíny a specializované krmivo pro případné zdravotní potíže.

Následuje položka vybavení. To zahrnuje pelíšek, misku na krmivo a vodu, vodítko, hračky, kartáč na srst, tréninkové pomůcky a podobně. Mějte na paměti, že některé z těchto věcí budete muset v průběhu času obnovovat.

Dalším nákladem je výcvik, případně profesionální hlídání, pokud někam odjedete nebo musíte v práci trávit více času. Některé náklady navíc mohou nastat například v případě, že je váš pes velmi aktivní a potřebuje hodně pohybu.

A nakonec je nutné počítat i s neočekávanými výdaji. Ty se mohou týkat neočekávaných zdravotních problémů, nehod nebo dalších nečekaných situací.

Přestože jsou náklady na chov psa relativně vysoké, jsou to výdaje, které by vás neměly odradit od přijetí tohoto čtyřnohého přítele do své domácnosti. Radost, kterou vám pes přinese, je opravdu neocenitelná. Zároveň je však důležité si uvědomit, že chov psa je závazek na mnoho let a je s ním spojená finanční zátěž, kterou byste měli být schopni pokrýt.
Back to blog