NADVAHA A OBEZITA U PSŮ: MOŽNÉ NÁSLEDKY

NADVAHA A OBEZITA U PSŮ: MOŽNÉ NÁSLEDKY

NADVAHA A OBEZITA U PSŮ: MOŽNÉ NÁSLEDKY

Obezita, nemoc, která míří do popředí mezi celosvětově závažné zdravotní problémy, se nevyhýbá ani našim čtyřnohým miláčkům. S rostoucím počtem obézních lidí se zvyšuje i počet obézních psů. A přestože představa roztomilého pejska s pár kily navíc může být pro někoho lákavá, musíme si uvědomit, že obezita u psů může mít vážné zdravotní důsledky.


PŘÍČINY OBEZITY U PSŮ

Obezita u psů většinou vychází z jednoduché rovnice: pokud pes přijímá více kalorií, než kolik jich spálí, bude přibírat na váze. Přílišná konzumace potravy, nedostatek pohybu, genetické predispozice, nebo některé zdravotní problémy, jako jsou hormonální onemocnění, mohou vést k nadváze a obezitě.

Obezita je častější u středně starých a starších psů, u psů kastrovaných ale také u některých plemen, jako jsou labradorskí retrívři, beagle nebo cockršpanělé.

MOŽNÉ NÁSLEDKY OBESITY U PSŮ

1. Osteoartritida: Nadměrná tělesná váha zvyšuje zátěž na klouby a vede k jejich nadměrnému opotřebování. Z dlouhodobého hlediska to může vést k osteoartritidě, což je onemocnění, které způsobuje zánět a bolest kloubů.

2. Diabetes mellitus: Pes s nadváhou nebo obezitou má vyšší riziko vzniku cukrovky. Přebytečný tuk ovlivňuje schopnost těla správně využívat inzulín, což může vést k narušené regulaci hladiny cukru v krvi.

3. Onemocnění srdce a cév: Obézní psi mají často zvýšený krevní tlak a zvýšená tělesná hmotnost zvyšuje nároky na srdce, což může vést k různým srdečním onemocněním.

4. Nádory: Některé studie naznačují, že obezita může zvýšit riziko vzniku některých typů nádorů, jako je rakovina mléčných žláz u feneček nebo rakovina prostaty u psů.

5. Zkrácená délka života: Obecně platí, že obézní psi žijí kratší život než jejich štíhlí vrstevníci.

Jak vidíte, obezita u psů není jen estetický problém, ale závažná zdravotní komplikace. Je důležité sledovat tělesnou hmotnost a tělesný stav vašeho psa a v případě jakýchkoliv nejasností se obrátit na veterináře. Při správné péči, stravě a dostatečném pohybu může být váš pes zdravý a šťastný po celý svůj život.
Back to blog