Kočky a jejich povaha

Povaha koček závisí nejen na jejich rase, věku, ale i na jejich zkušenostech s člověkem. Rovněž je stěžejní váš přístup k jejich výchově. Je totiž rozdíl, zda máte kočku doma, anebo na zahradě. Jelikož z divokých koček si lidstvo časem udělalo domácí, nevyhnutelně se to muselo odrazit právě na změně jejich povahy…

Obecně platí, že důvěru kočky si musíte získat. V době vašeho seznamování tak kočka nemusí být nutně přítulná a nezáleží na tom, zda jste si úmyslně pořídili šlechtěný druh, který je předurčen právě k tomu, dělat svému majiteli společnost v teple domova. Šlechtěné kočky rovněž nepoznaly nutnost obstarávat si potravu, nemají tudíž potřebu lovu tak, jako tomu je u nečistokrevných koček, které se k vám domů přitoulají z ulice. Totéž platí i o nočních toulkách či značkování. Potřebu pohybu, lovu, aktivní hry a útěku z domu tak zaznamenáte zejména u koček, které dříve žily venku, kde byly odkázány na starost o sebe sama. I tak lze ale z kočky z ulice udělat kočku ryze domácí, přítulnou a neútočnou. V současné době, kdy těmto zvířatům hrozí nespočet nebezpečí ze strany společnosti, se tak k jejich izolaci obrací stále více kočkomilů.

Znuděná kočka

Pokud se kočka začne nudit, hledá, do čeho by „kopla“. Chodí tam a zpátky „jako lev v kleci“ a má potřebu běhat nebo si s něčím hrát. Venkovní kočka se takto „vybije“ při lovu, kdy svému majiteli přinese ke dveřím ulovenou myš nebo ptáka. Domácím kočkám musí při dlouhé chvíli stačit hračky, kdy dnes už se i pro zvířata dají pořídit pohyblivé umělé kořisti, které se nabíjí pomocí USB kabelu. Narodila-li se vaše kočka doma a nic jiného celý život nepoznala, nemusí mít nutně potřebu lovu. Na druhou stranu venkovní kočka, kterou si přinesete domů, si brzy na nové pohodlí v podobě plné misky zvykne stejně snadno, jako na teplý pelíšek. Ač se zprvu bude vracet domů „jen na přespání“, záhy ji přestanou útěky bavit úplně. Poté lze kočce pomalu zamezit přístup ven úplně, abyste ji ochránili před nebezpečím v podobě kol aut, jedů nebo myslivců.

Originalita povahy

Povaha každé kočky je originální stejně tak, jako povaha člověka. Ač lze určitými směry kočku směřovat k obrazu svému, jak jsme uvedli výše, nelze vždy stoprocentně ovládnout její náturu. Pokud jste si domů přinesli kočku z útulku, která má za sebou tvrdý život na ulici, anebo ji týral majitel před vámi, je logické, že se to na jejím charakteru podepíše a cestu k ní si budete získávat velmi dlouho. Vše závisí na vaší trpělivosti, která by měla být zejména vůči těmto tvorům opravdu vytrvalá, v opačném případě si zvíře vůbec nepořizujte, protože jen časem můžete s kočkou vytvořit pevné pouto skutečného přátelství, kdy je pokořena hrdost kočky, jakožto vznešeného zvířete.

 

Back to blog