Proč kočky tolik spí?

Proč kočky tolik spí?

Pokud jste milovníky koček, jistě jste si již všimli, že Váš mazlíček opravdu hodně spí. Někdy se může zdát, že spí celý den a noc a probouzí se jen na chvíli, aby se zase uložil na své oblíbené místo a pokračoval v dřímání. Jak je to možné? V článku se pokusíme prozkoumat, proč kočky tolik spí.

Nejprve je důležité si uvědomit, že kočky jsou crepuskulární tvorové, což znamená, že jsou nejaktivnější během svítání a soumraku. Toto je instinkt, který zůstal kočkám z jejich divokých předků, kteří lovili nejčastěji v těchto hodinách. V období mezi svítáním a soumrakem kočky spí, aby nabraly energii pro další lov.

Druhým důvodem, proč kočky spí tolik, je způsob, jakým spí. Na rozdíl od lidí, kteří prochází různými fázemi spánku, kočky tráví většinu svého času spánkem v lehké fázi REM (Rapid Eye Movement). Toto jim umožňuje být vždy připravené na akci. Jejich lehký spánek je také důvodem, proč se mohou kočky rychle probudit a vrhnout se na předmět svého zájmu.

Navíc, spánkové návyky koček se mohou lišit podle jejich věku a zdravotního stavu. Mladé a staré kočky obvykle spí více než dospělé kočky. Kočky s některými zdravotními problémy, jako je obezita nebo diabetes, mohou také více spát.

Nakonec je důležité také zmínit, že chování koček se může velmi lišit. Zatímco některé kočky mohou spát až 16 hodin denně, jiné mohou spát méně nebo více. Pokud si všimnete, že Vaše kočka spí mnohem více než obvykle, měli byste ji vzít k veterináři, aby jste vyloučili možné zdravotní problémy.

Zkrátka, spánkové návyky koček jsou založeny na jejich přirozených instinktech a fyziologii. Není tedy důvod se obávat, pokud Vaše kočka tráví hodně času spánkem. Je to pro ni zcela normální – a nezapomínejte, že když se probudí, bude plná energie a připravena k hrám a dalším aktivitám!
Back to blog