Jak nám mazlíčci pomáhají odbourávat stres

Jak nám mazlíčci pomáhají odbourávat stres

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je stres jedním z největších nebezpečí 21. století pro naše zdraví. Stojí za mnoha chronickými onemocněními, může zhoršovat příznaky duševních poruch a má vliv na naši kvalitu života. Často jsme nuceni hledat cesty, jak stres odbourávat, a jedním ze způsobů, který přináší radost a umožňuje zvládat stres, jsou naši mazlíčci. Je odborně prokázáno, že zvířata nám mohou pomoci v boji proti stresu a mohou zlepšit naše psychické i fyzické zdraví. Ale jak to vlastně funguje?

Interakce a fyzický kontakt

Jeden z nejobvyklejších způsobů, jak nám mazlíčci pomáhají odbourávat stres, je prostřednictvím fyzického kontaktu a interakce. Držení, hladění, nebo jen krmení a starost o našeho mazlíčka nám umožňuje zastavit se, odvádět naše soustředění pryč od běžných starostí a soustředit se na pozitivno přítomného okamžiku.

Přítomnost zvířete může zmírnit napětí, snížit riziko depresí a zvýšit hladinu oxytocinu, hormonu štěstí, což nám pomáhá cítit se klidněji a více relaxovaní.

Aktivní životní styl

Mazlíčci, zejména psi, nám často poskytují příležitost ke zvýšení naší fyzické aktivity. Pravidelné procházky a hry s našimi chlupatými kamarády nám pomáhají udržovat se v kondici, což je klíčový faktor pro zvládání stresu a udržení dobrého psychického zdraví. Některé studie dokonce ukázaly, že lidé, kteří pravidelně cvičí se svými psy, jsou pravděpodobněji fyzicky aktivní než ti, kteří nemají žádné domácí zvíře.

Sociální komunita

Mazlíčci nám také mohou pomoci rozvíjet sociální vztahy a posílit naše pocit sounáležitosti s komunitou. Setkání s ostatními milovníky zvířat, jak na procházkách s našimi psy, tak na online fórech a sociálních médiích, nám může poskytnout pocit společenství a podpory, který může napomoci snížit stres.

Emocionální spojení

Nakonec, zvířata nám často poskytují silný pocit emocionálního spojení a podpory. Nejsou odsuzující, nekritizují nás a vždy poskytnou hřejivý, přívětivý prostředek. Toto může být mimořádně účinné při odbourávání stresu, zejména pokud procházíme těžkými dobami.

Výzkumy o potěšení z domácích mazlíčků přinášejí jasné důkazy o tom, jak tyto malé, chlupaté bytosti mohou přinést radost, klid a štěstí do našeho života. Takže ať už máte doma psa, kočku, králíka nebo dokonce plazi, mějte na paměti, že vaši mazlíčci jsou mnohem víc než jen roztomilými miláčky - jsou také mocní spojenci v boji proti stresu.
Back to blog