Stříhání drápků u koček: Průvodce pro každého majitele

Stříhání drápků u koček: Průvodce pro každého majitele

Stříhání drápků u koček: Průvodce pro každého majitele

 

Představa o tom, že musíte vaší kočce stříhat drápky, může být někdy děsivá. Bojíte se, že jí ublížíte, nebo že bude vystresovaná. Ničeho se nebojte, je to mnohem jednodušší, než si možná myslíte, pokud víte, jak k tomu správně přistoupit. Kompletní průvodce níže by vám měl usnadnit celý proces a pomoci vám lépe porozumět tomu, proč je pravidelné stříhání drápků u koček tak důležité.

 

Proč je důležité stříhat kočkám drápky?

 

Kočky zůstávají většinu času doma, kde nemají možnost drápky přirozeně obrušovat, a proto je potřeba jim je pravidelně zastřihovat.

 

Dlouhé drápky mohou způsobit řadu potíží, jako je bolest při chůzi nebo zvýšené riziko zánětů,

Které jsou způsobeny drobnými řezy a odřeninami. Kočky také často používají drápky ke škrábání a hraní, takže pokud jsou příliš dlouhé, mohou vám nechtěně ublížit.

 

Jak správně stříhat drápky?

 

  1. Příprava: Důležité je mít k dispozici speciální kleště na drápky, které jsou ostré a umožňují rychlé a přesné stříhání. Kočku si posaďte na klín tak, aby byla klidná. Je účinné nejprve ji pohladit a uklidnit, než se pustíte do stříhání. Sissinka doporučuje nakrmit :-)

 

  1. Pozor na živou část: Kočičí drápky mají určitou část, která obsahuje nervy a cévy. Ta je vidět jako růžová linie u světlejších drápků. Při stříhání se jí vyhněte, abyste kočce nezpůsobili bolest.

 

  1. Jak na to: Drápek jemně chyťte mezi palec a ukazovák a kleštěmi střihněte drápek těsně nad živou částí. Drápky by měly být stříhány přibližně každých 10-14 dní, v závislosti na rychlosti, kterou rostou.

 

  1. Odměna: Po stříhání drápků pochvalte svou kočku a odměňte ji nějakou dobrotou. Tak se naučí, že stříhání je něco normálního a příjemného.

 

Závěrem

 

Pokud se bojíte stříhání drápků nebo si nejste jisti, jak na to, nebojte se požádat o radu svého veterináře. Tento postup je důležitý pro zdraví a pohodlí vaší kočky, takže je důležité se ho naučit správně dělat. S trochou praxe a trpělivosti si zvyknete a vaše kočka bude v bezpečí a šťastná.

Back to blog