Žárlí na sebe více koček v jedné domácnosti?

Žárlí na sebe více koček v jedné domácnosti? 

Ano. 

Nemyslete si, že středobod vašeho vesmíru snadno spolkne nového "parazita" v domácnosti. Samozřejmě lépe se snáší jedinci, kteří spolu rostou odmalička. I přesto existují projevy žárlivosti koček...

Proč se mlátí?

Znáte tu situaci, kdy se mazlíte s jednou kočkou a najednou se objeví druhá a okamžitě zaútočí na tu, kterou máte na klíně? Pak jste svědkem jednoho z projevů kočičí žárlivosti. Kočky jsou ze své přirozenosti soupeřivé, v přírodě bojují o potravu i o samice. Jsou to teritoriální zvířata, která byť mají všeho doma dostatek, zkrátka se nerada dělí o svůj "majetek", kterým jste i vy. 

Příznaky žárlivosti, které lze přisuzovat závažným zdravotním problémům, ale stejně tak může jít o "pouhý" projev soupeření a zastrašování 

Pamatujte, že přirozená rivalita koček má za následek střežení teritoria, kdy samice mají v závěru daleko menší plochu než samci. Kočičí soupeření a žárlivost se projevuje zejména následujícím chováním:

  1. Jak již bylo uvedeno, jsou to zejména kočičí boje. Vaše kočky se mlátí packami, syčí na sebe, nahánění se. Nebývají to krvavé boje, avšak slabší jedinec na ústupu, se poté schovává, anebo odmítá jídlo, či naopak jí sám v jiný čas, což je další zjevný projev v kočičím soupeření. 

Tyto boje však mohou signalizovat také zdravotní problém, kdy jednu  kočku něco bolí, chce svůj klid, avšak druhá si s ní chce hrát. Je třeba tento rozdíl podchytit včas a sledovat zdravotní stav vašich koček. To, jak a zda vylučují a docházet na pravidelné zdravotní prohlídky v podobě ultrazvukového vyšetření orgánů, vyšetření srdce a krevního panelu alespoň 1x ročně.

  1. Ono schovávání se je typické pro méně dominantnější kočky, avšak nemyslete si, že jde vždy o zastrašenou samici. Může jít i o bojácného samce, což je třeba příklad v naší domácnosti. 
  2. To, že se kočky rovněž vyprazdňují na nevhodných místech, je kontroverzní téma, přisuzované mnoha dalším příčinám. Může jít o nekastrované jedince, ale opět - může jít zejména o nemocné jedince, a také - může jít o žárlivé jedince. V žádném případě však kočku za tento projev demonstrace buď své choroby, či soupeření o své místo na tomto světě (ve vaší domácnosti), netrestejte! Řešte příčinu, nevyvolávejte  v kočce ještě větší stres, než má sama se sebou! Kočky jsou velmi citlivá zvířata a každé neblahé jednání vůči nim si budou pamatovat. 

Jak řešit příčinu? 

Vylučování mimo toaletu, což je projev, který člověk pocítí nejagresivněji, je možné řešit dvěma toaletami, protože dominantnější kočka si toaletu nárokuje sama pro sebe. Holt lze to vyzkoušet se dvěma trůny pro každou zvlášť. Dále a zejména to nejlepší, co svým miláčkům můžete věnovat, je svůj volný čas, který rozdělíte zároveň a rovnoměrně mezi všechny jedince, aby se necítili odstrčeni. 

Back to blog