Budeme si kupovat koťátko! Na co se připravit?

Budeme si kupovat koťátko! Na co se připravit?

Po pečlivém uvážení a konzultaci v rodině, zda si vůbec koťátko domů pořídit, nastávají další nezbytnosti okolo. Adopcí zvířete v útulku to nekončí, kočička má totiž také nějaké potřeby a je tak nezbytné, počítat nejen s dalšími výlohami, ale i novým, nezvyklým chováním v domácnosti...

1. Prioritou je lékařská prohlídka a konzultace okolo potřebného očkování zvířete, ale také jeho odčervení. Rovněž jej můžete nechat očipovat a nezbytné je také řešit budoucí kastraci, která by se z důvodu psychického i tělesného vývoje koťátka, měla provádět okolo jednoho roku zvířete. Poplatek za čipování se pohybuje okolo 800 Kč, cena kastrace u koček pak maximálně do 2000 Kč, u kocourů do 1000 Kč. Sterilizací se vyhnete nechtěného množení koček, ale i případné rakoviny s přibývajícím věkem. U vykastrované kočky v době před dosažením dvanácti měsíců věku se totiž snižuje riziko vzniku rakoviny mléčných žláz a vaječníků. U kocourů zase rakoviny varlat. Rovněž sterilizace pomáhá eliminovat značkování teritoria a agresi zvířat mezi sebou v domácnosti. Čipování pro změnu pomáhá rychlé identifikaci ztraceného/nalezeného zvířete, kdy máte jistotu, že vám zvíře neutratí, jako se tak činí s opuštěnými/nalezenými  zvířaty, která dováží městská policie za tímto účelem k veterináři. 

2. Připravte se na první krušné dny či týdny, protože kočka nesnáší dobře změny jak prostředí, tak vůně a zvuků. První týdny tak bude neustále schovaná a bude odmítat stravu. Tyhle projevy jsou však daleko horší u starších koček. V případě koťátka tak toto chování nemusí být nutné. Každopádně po oklepání se, bude zkoumat prostředí a své nové teritorium si bude značkovat. Může jak močit po nábytku, tak jej škrábat. Počítejte s tím a zvíře za to netrestejte! 

3. Krom lékařské péče je třeba myslet také na speciální stravu pro koťátka. Krmivo u koček se mění s ohledem na přibývající věk podobně, jako je tomu u lidského dítěte. Ostatně koťátko je jako lidské dítě - potřebuje nezbytnou péči, pozornost, stravu, lékařskou prohlídku i hračky, které jej zabaví a budou dále zlepšovat jeho motorické schopnosti.

Zpět na blog