Felinoterapie a proč ji (ne)zkusit.

Felinoterapie a proč ji (ne)zkusit 

Felinoterapie je zooterapií, jejímž základním principem je přímý kontakt pacienta s kočkou. Ale v čem jsou kočky nápomocné?  

Tato zoorehabilitace se dělí do několika skupin. Ve zkratce:

  1. Je to ta, kde je kočka nedílnou součástí, avšak kontakt s pacientem je řízený (vhodné například pro zlepšení motoriky). Koná se tak za asistence fyzioterapeuta, psychologa nebo psychiatra.
  2. Dále je to terapie nebo rehabilitace, kde je kočka motivem k aktivizaci pacienta. Zde nemusí být přítomen žádný odborník.
  3. Jiná terapie toto zvíře využívá k výchovným či vzdělávacím účelům (mimoškolní a školní vzdělávání dítěte).
  4. Jako poslední je to terapie přirozeného kontaktu mezi zvířetem a člověkem, a to po stresujícím zážitku či osobní životní katastrofě. Kočka pomůže zmírnit či úplně odbourat PTSD – stresovou reakci na traumatickou událost. Je tak výborným společníkem obětí domácího násilí a jiných trestných činů, živelných katastrof, etc.

Je v tom však háček – ne každá kočka se pro tuto léčbu hodí:

  1. Pro tuto léčbu je vhodná pouze kočka, která prošla socializační fází již v kotěcím věku, je tak zvyklá na kontakt s lidmi
  2. Kontakt s cizími lidmi ji těší, je klidné povahy
  3. Nevadí jí změna prostředí (docházení za pacienty do domovů)
  4. Nevadí ji doteky lidí
  5. Je očkovaná a odčervená
  6. Jde o kastrovaného kocoura, který má zaručovat „vyklidněnou“ povahu (jiní odborníci využívají naopak kočky)

Pro felinoterapii se využívá široká škála plemen – perské, bengálské, britské krátkosrsté kočky, dále plemeno ragdoll, mainská mývalí, norská lesní, siamská, orientální, sibiřská kočka apod. V klasických domovech důchodců ale můžete stejně snadno nalézt i obyčejného evropského mourka, který psychicky lidem poslouží stejně tak, jako přímo chovaná plemena pro tuto léčbu. Zejména v zahraničí využívají speciálně evropské kočky domácí, anebo britské. V Česku felinoterapie funguje o roku 2002 a právě Dům seniorů v Mladé Boleslavi je nejdéle fungující zařízení, praktikující tuto léčbu.

 

Zpět na blog