Je při výběru kočky důležitá rasa?

Je při výběru kočky důležitá rasa? 

Napadlo vás někdy, že nejsou všechny rasy koček co do povahy stejné? Že se některé více hodí do bytu? A že s jinými jsou větší starosti v rámci „údržby“? Než si jednu donesete domů čistě jen na základě sympatií, pojďte se obeznámit, v čem může být háček u výběru nejčastějších dvou ras…

Všichni milují atypické

V současné době letí kočka plemene sphynx. Takové zvíře na ulici opravdu nenajdete. Jednak něco stojí, druhak pak tento typ by na ulici zřejmě ani nepřežil. Pro jednoho kráska z jiného světa, pro druhé „ošklivá krysa“ jen proto, že trpí nedostatkem srsti, který je dán genetickou mutací. Nahota je kočce opravdu na obtíž, protože v létě jí hrozí popálení, v zimě je zase náchylná na nachlazení. O pokožku této rasy se musí pečovat v každém ročním období a stává se tak prakticky dítětem, které je na vás závislé. Jste na to připraveni? 

Chlupy všude

Naopak milovníci dlouhé hřívy nejčastěji volí majestátní mainskou mývalí kočku. Tato kočka pochází z USA a patří mezi největší domácí kočky. Samec váží okolo dvanácti kil a sjednává si tak v domácnosti jasnou autoritu. I přes velikost této rasy však jde o přátelské kočky, které si snadno se svým páníčkem vytvoří pevné pouto. Nezasvěceným však časem může vadit ona péče o srst tohoto zvířete, o kterou je nutno se starat. Pravidelně vyčesávat starou a předcházet tak u kočky bezoárům a ucpání střev, kterému jsou díky míře své srsti daleko více ohroženy, oproti kočkám krátkosrstým. Povahově je ale tato rasa velmi přátelská i k dětem. 

Pokud řádně promyslíte pro a proti před pořízením koček atypických, usnadníte následující soužití jim i vám, případně i nechtěné zbavování se jich, které je pro zvíře velmi stresující. Nedovolte, aby kočka střídala majitele i prostory, namísto toho její pořízení důkladně zvažte, a pokud chcete kočku méně náročnější, vsaďte na klasickou krátkosrstou kočku evropskou. Každá, která smutní v útulku bez lásky, vám bude za tu vaši neskonale vděčná. 

 

 

 

Zpět na blog