Chlamydie u koček II.

Chlamydie u koček II.

Jak jsme si řekli v předchozím článku na toto téma, chlamydióza se u kočiček na samém začátku projevujebanální rýmou, anebo zánětem spojivek. Jedná se o velmi zdlouhavé onemocnění, které zvíře trápí a neléčené později přechází do chronické formy, která může mít dále zásadní vliv na orgány zvířete.

Rizikové je vzájemné olizování se zvířat, zejména očí a obličeje, jak mají kočky zvykem. Právě touto cestou senapříklad koťata nakazí od své matky.

Projevy kočičí chlamydie

Takzvaná „kočičí rýma“ se projevuje kýcháním zvířete, ale také tím, že se kočce hůře dýchá přes ucpaný nos. K tomu má vodnatý, později až hustý a hnisavý výtok z nosu a skelné oči. K těm se přidává zánět spojivek, slepené oko, zduřelé třetí víčko (bílý povlak, který leze z vnitřního koutku oka směrem k vnějšímu) a hustý výtok z očí. Kočičí chlamydie poznáte vždy podle toho, že postihuje spojivky zvířete. Vše začíná u jednoho oka a po několika hodinách se přesune i do druhého. Pokud má však kočka například pouze jen rýmu, může jít o jiné onemocnění. Vše je nutné konzultovat s veterinářem, který je schopen určit diagnózu.

Další poznatky:

1. Na počátku této nemoci má zvíře zvýšenou teplotu nebo horečku. Nezapomeňte, že teplotu kočce měříme anální cestou a do výše 38,5 °C jde u zvířete o normální hodnotu. Nad tato čísla je třeba okamžitě navštívit veterináře!
2. Dále je zde spjato také nechutenství kočky. To ale brzy pomine.
3. Jen veterinář je schopen určit příčinu – zda jde o mykoplazmata, kalciviry či herpesviry.
4. Pokud není nemoc léčena, může se kočka „zdánlivě vyléčit“ ve smyslu získání částečně imunity. Ovšem při stresu se nemoc opět projeví a trvá až patnáct dní. K tomu všemu je nutné si uvědomit, že „imunní“ zvíře může nakazit okolní zvířata. Kočičí rýma se tak bude přenášet do širokého okolí a zvířata budou trpět. Některá, se zhoršenou imunitou, mohou dopadnout i daleko hůře…
Back to blog