Proč kočky tak moc línají

Proč kočky tak moc línají

Pokud máte doma kočku, jistě jste již zaznamenali tento fenomén - pelíšek přeplněný chlupy, černé kalhoty od kočičí srsti a dokonce i vaše jídlo občas zdobí kočičí chlup. Línání je naprosto přirozený proces a všechny kočky ho v určité míře pociťují, některé více a některé méně. Pokud vás ale zajímá, proč to kočky dělají tak často, čtěte dál.

Chlupy jako izolace

Hlavní důvod, proč kočky línají, souvisí s měnícími se ročními obdobími a teplotou. Chlupy koček slouží jako izolace, a zatímco v zimě jim hustá srst pomáhá udržovat teplo, v létě ji potřebují méně. Proto, když se blíží léto, kočky začnou ztrácet zimní srst a naopak s koncem léta ji začnou vrstvit zpět.

Preventivní opatření

Dalším důvodem línání může být prevence proti parazitům. Kočičí srst je ideálním prostorem pro různé parazity, například blechy. Línáním se kočky snaží "zbavit" nezvaných návštěvníků.

Stavba srsti

Další faktor, který ovlivňuje míru línání koček, je samotná stavba jejich srsti. Kočky mají tři vrstvy srsti: podsada, mezi-srst a krycí srsti, a to je důvod, proč jim tak často vypadávají chlupy.

Stres

Kromě přirozených důvodů může nadměrné línání způsobovat i stres nebo nemoc. Pokud vaše kočka líná a zároveň má příznaky nemoci nebo se chová nestandardně, měli byste ji co nejdříve odvézt k veterináři.

Pravidelné česání

I když línání koček nemůžeme zcela zastavit, můžeme ho alespoň trochu omezit. Pravidelné česání koček pomáhá odstraňovat odumřelé chlupy a může také předcházet zácpě, která může nastat, když kočka při své hygieně polkne příliš mnoho chlupů.

Existují také speciální potraviny a doplňky stravy pro kočky, které podporují zdravý růst srsti a mohou omezit množství chlupů, které kočka ztrácí.

Na závěr můžeme říci, že línání je sice někdy nepříjemné, ale pro kočky je naprosto přirozené a nezbytné. Pokud to ale vypadá, že vaše kočka líná víc než je normální, nebo pokud se objeví další příznaky, jako je nechutenství, apatie nebo problémy s kůží, je lepší se obrátit na veterináře. Vždy platí, že zdraví naší kočky by mělo být na prvním místě.
Back to blog